Integratie diversiteit

De diverse facetten van een integratie platform

De mogelijkheden van een integratie platform blijken nog geen gemeengoed te zijn. Technisch weten we wel wat het is en hoe het werkt maar welke mogelijkheden het biedt is minder bekend. We krijgen regelmatig vragen in de trend van:

In al deze situaties kan een integratie platform het gereedschap zijn om dit te realiseren. Nu denken we bij een integratie platform in eerste instantie vaak aan ESB/ ETL en het routeren van berichten. Dit is ook waar een “middleware” product oorspronkelijk voor bedoeld was, echter een modern integratie platform kan veel meer data vraagstukken faciliteren, zoals:

Data Integratie       Applicatie Integratie       Data Migratie

 Keten Integratie       Data Quality       Data Aggregatie

 Common Data Model       Master Data Management

 

Een integratie platform ondersteunt uw bedrijfsproces

Uw bedrijfsproces strekt zich waarschijnlijk uit over meerdere applicaties aangevuld met connecties met derden. Processen, transacties en rapportages ontstijgen de individuele applicaties. Uw applicaties ondersteunen uw activiteiten en muteren de gegevens, dat is heldere functionaliteit. Een integratie platform daarentegen is geen doel op zich, maar het faciliteert wel de hiervoor genoemde proces gerelateerde data stromen. Zie het als ons wegennetwerk, dat faciliteert ons om goederen en personen van A naar B te brengen. Het functionele doel is de logistieke/transactionele component in ons proces, het wegennetwerk zorgt ervoor dat we dit kunnen doen. Zo kunnen we met een integratie platform data transporteren, controleren, transformeren, verrijken en synchroniseren.

De ruggengraat van uw applicatie landschap

Zagen we voorheen een integratie product (“middleware“) als een optionele toevoeging in het ICT-landschap is, nu is het eerder de ruggengraat van uw ICT-landschap. Het is de verbindende schakel tussen alle individuele componenten. Of het nu data synchronisatie, communicatie en signalering binnen het eigen landschap is of met derden: een integratie platform kent geen grenzen.

Een integratie platform kan uw bedrijfsproces optimaliseren door data te routeren, controleren en synchroniseren, uw business-case bepaalt hoe verstrekkend dit is. Waarvoor u een integratie platform inzet is helemaal afhankelijk van uw bedrijfsproces, eisen en wensen, bijvoorbeeld:

Echter een integratie platform is geen toverstaf

Nu zouden we bijna gaan denken dat een integratie platform de oplossing is voor al uw data problemen. Dat het als het ware een toverstaf is waarmee we maar even hoeven te zwaaien. Dat is natuurlijk niet waar! Wat waar is dat een integratie platform op technisch vlak een belangrijke component is bij het oplossen van data gerelateerde vraagstukken. Wat niet waar is dat ie dat in z’n eentje kan! Vaak zijn het complexe vraagstukken waarbij diverse disciplines/partijen van binnen en buiten de eigen organisatie betrokken zijn. Een gedegen business-case legt hier de basis voor een succesvol project!

Meer weten over integratie diversiteit?

Wilt u meer weten over de toegevoegde waarde van een integratie platform voor uw bedrijfsproces? Neem dan contact met ons op!