ESB versus P2P

Point-to-Point integraties worden gekenmerkt door het programmeren van veel code en worden daarom in toenemende mate als problematisch ervaren.

We kunnen wel stellen, “Snel ontwikkelde P2P koppelingen kunnen een groot hoofdpijn dossier worden”. Het gebruik van een Enterprise Service Bus (ESB) kan veel van deze problemen wegnemen. Vergeleken met P2P, biedt een ESB snellere en meer beheersbare manier om applicaties te koppelen. Daarom is het gemakkelijk te begrijpen waarom de meest innovatieve bedrijven een ESB kiezen voor hun applicatie integratie.

 Waarom P2P geen stand houdt

In het begin was er slechts één applicatie en de wereld zag er eenvoudig uit. Toen de 2e applicatie een feit was, moest deze geïntegreerd worden. Dit werd gemakkelijk opgelost door code te schrijven om deze applicaties te koppelen, die we point-to-point integratie noemen. Bij P2P integratie, zijn de systemen exclusief op de hoogte van elkaars datamodel, de mogelijkheden en technologische infrastructuur die iedere applicatie ondersteunt om de integratie mogelijk te maken.

Derhalve zijn deze systemen wat we noemen “tightly coupled.” Als het maar om een beperkt aantal applicaties gaat is dit geen probleem. Maar zodra het aantal applicaties toe neemt wordt de infrastructuur broos, foutgevoelig en moeilijk te onderhouden.

Hier bewijst het gebruik van een ESB architectuur haar meerwaarde. Vóór de introductie van de ESB architectuur, als ondernemingen zich verder vertakken, werd iedere nieuwe applicatie aan de bestaande gekoppeld op de P2P manier. In een groeiend applicatie landschap vertrouwend op P2P integratie, waar alles geprogrammeerd wordt, kunnen zaken heel snel erg complex worden.

 De uitdagingen van P2P integratie

Vanaf het begin is iedere P2P integratie oplossing saai werk voor een ontwikkelaar,waarbij voor iedere koppeling maatwerk code moet worden geschreven tussen iedere applicatie, systeem en devices die deel uitmaken van de IT infrastructuur.

Het meest voor de hand liggende nadeel van P2P is zijn starheid. Point to Point integraties creëren enorme complexiteit vanwege het aantal connecties en interfaces die moeten worden onderhouden. Wanneer van een applicatie een nieuwe versie uitkomt, of zelfs het datamodel wijzigt, is de impact van de wijziging enorm omdat alle met de hand gecodeerde integraties / koppelingen naar ieder van de overige systemen als gevolg hiervan moeten worden aangepast.

Applicaties gebaseerd op proprietary technologieën en vaardigheden, worden bij het gebruik van P2P vaak een nachtmerrie voor zelfs de meest doorgewinterde ontwikkelaar. Het beslag op capaciteit en resources en het risico dat gepaard gaat met verandering in P2P-integratie is zo overweldigend dat binnen organisaties weerstand ontstaat tegen verandering vanwege de impact op de infrastructuur. Het is duidelijk dat wanneer de integratiestijl, groei en innovatie belemmert, het tijd wordt om andere wegen te verkennen, die ons terugleiden naar de ESB.

 Soepele en naadloze Applicatie Integratie met een ESB

Een Enterprise Service Bus is een meer flexibele aanpak van applicatie integratie. De ESB is een software architectuur bedoeld om de interactie en communicatie tussen applicaties te implementeren. Deze integratie wordt bereikt door aan de zendende en ontvangende kant van de applicatie, functionaliteit in te kapselen en deze als herbruikbare componenten aan te bieden. Op deze manier integreren de applicaties niet meer rechtstreeks met elkaar. In plaats daarvan integreren ze via de ESB infrastructuur zoals hieronder weergegeven.

 Snelheid en flexibiliteit winnen

Concluderend is het makkelijk om de beperkingen van P2P integratie te benoemen. Het is net zo gemakkelijk om de voor de hand liggende voordelen van een ESB voor applicatie integratie te benoemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel organisatie de ESB gebruiken voor hun applicatie integratie.